Okt
06

Jezero, ki leži približno 5 kilometrov severno od Celja, je nastalo leta 1970 zaradi zaščite mesta Celja pred visokimi vodami s severne strani. Prvotni načrti, da bi vodo iz jezera uporabljali kot tehnološko vodo za celjsko industrijo se zaradi rentabilnosti niso uresničili.

Šmartinsko jezero je dostopno z več strani. Razprostira se na 113ha površine, kar ga uvršča med največja zajezitvena jezera v Sloveniji. Njegova globina se niža z oddaljenostjo od brane. Prvotno je bila največja globina izmerjena na 14 metrov, sedaj pa je zaradi velikih nanosov mulja že težko najti globino večjo od 10 metrov. Povprečna globina v okolici polotoka Brezova, kjer imamo celjski ribiči Ribiško kočo znaša med štirimi in šestimi metri, v bližini brane ter zapornice pa je voda globoka med osmimi ter devetimi metri.

Šmartinsko jezero je destinacija, ki privablja mnoge domače in tuje ribiče ribiče. Vsako leto ribiči v tem jezeru ujamejo kar nekaj krapov s težo med 20kg in 30 kg. Jezero je tudi prebivališče trenutno najtežjega krapa ujetega v Sloveniji. Poleg krapov je jezero znano tudi po ogromnih somih, ki se skrivajo v njegovih globinah. V jezeru se drstijo tudi nekatere druge vrste rib. Izlovljena količina ribe se vsako leto ponovno vloži.

Slaba vidljivost v vodi povečuje skrivnostnost jezera. Izjave redkih potapljačev o ogromnih videnih somih v jezeru so prestrašile že marsikaterega plavalca. Potrebno pa je poudariti da še nikoli ni bilo zabeleženo, da bi kateri som dejansko napadel kakšnega plavalca. Je pa že večkrat bilo videno, kako je iz vodne gladine izginil kakšen mlad labod ali račka. Tudi legenda o pudlju, ki ga je pojedel som, se je izkazala za resnično.

Danes se Šmartinsko jezero razvija v pomemben turistični center, zaradi česar smo ribiči izgubili tisto, zaradi česar smo tja radi zahajali nekaj desetletij - miru in spokojnosti. Prisotnost vsakodnevnih sprehajalcev je zmotila in pregnala mnoge živali, ki so bivale v neposredni bližini jezera. Kljub temu moramo v prihodnost zreti z optimizmom in upanjem, da bodo tudi ostali ljudje, ki zahajajo ob jezero znali prisluhniti in spoštovati bitja, ki so si ob in v jezeru ustvarila svoj dom.

Vir podatkov: Ribiška družina Celje

adrenalin

nasvet

aktivno

za

dober tek

današnji

počitek

izlet